Льотчика Ігоря Бедзая нагороджено (посмертно) відзнакою Президента України

Героя України, полковника, старшого інспектора-льотчика Командування ВМС ЗСУ Ігоря Бедзая нагороджено відзнакою Президента України «Національна легенда України».

Згідно з Указом №588/2022, видатного пілота, начальника служби безпеки польотів посмертно нагороджено за визначні особисті заслуги у становленні незалежної України та зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служінні українському народові, вагомий внесок у розвиток національної освіти, мистецтва, спорту, охорони здоров’я, а також багаторічну плідну громадську діяльність.

Нагороду отримали дружина загиблого захисника Юлія та донька Марія.

«Військовий льотчик 1-го класу. Герой України. За цими званнями – ціле життя, присвячене службі на благо держави. Якості та справи, які вражають. Його досвід – це десятки важливих бойових завдань. Його учні – це 15 екіпажів. Його мужність – це десять одиниць авіаційної техніки, яку ще в 14-му році в умовах надвисокого ризику він вивіз до Миколаєва із заблокованого аеродрому в Саках. Його приклад – це 217 воїнів із Криму, які, наслідуючи його, залишилися вірними присязі та Україні», – розповів глава держави.

За словами Президента, 7 травня 2022 року, під час виконання пошуково-рятувальної операції, вертоліт Ігоря Бедзая Мі-14 був уражений ракетою ворожого винищувача, внаслідок чого полковник, захищаючи рідну землю, залишився в небі назавжди.

«Представництво висловлює безмежну шану Героєві України. Ми завжди пам’ятатимемо самовідданий подвиг Ігоря та його службу в українському Криму», — зазначили в Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим.

20 липня йому б виповнилося 50… Лише два з половиною місяці не дожив до свого піввікового ювілею начальник служби безпеки польотів – старший інспектор-льотчик Командування ВМС ЗС України полковник Ігор Володимирович Бедзай…

Завдяки філігранній майстерності Ігоря Володимировича, після двох пострілів гарматою з ворожого винищувача Су-30 гелікоптеру дивом вдалося вивернутися. А от врятуватися від випущеної з цього ж літака потужної керованої ракети Р-73 не судилося…

Гвинтокрилий із п’ятьма українськими військовими на борту впав.

Це був останній і так передчасно обірваний політ льотчика-професіонала, люблячого сина, батька, чоловіка, вірного побратима, справжньої людини та патріота України! А вже 11 травня, відповідно до Указу Президента України № 327/2022, полковнику Бедзаю Ігорю Володимировичу було присвоєно звання Герой України (посмертно) з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?